Strona główna Forum dyskusyjne Facebook Twitter NK YouTube Instagram Snapchat RSS Kontakt
  1. Wiadomości
  2. O cukrzycy
  3. Porady
  4. Sprzęt i leki
  5. Więcej
  6. Przydatne
  7. O portalu
Niedziela, 19 listopada 2017 r. diabetyk24.pl
Pompa mi pasuje!
Sklep dla diabetyków
Światowy Dzień Cukrzycy
Newsletter
Artykuły
O cukrzycy
Cukrzyca typu 2
Odżywianie
Pompy insulinowe
Monitoring glikemii
Glukometry
Nakłuwacze
Peny
Insuliny
DME obrzęk plamki
Ciekawostki

Dodaj komentarz
O cukrzycy

Hemoglobina glikowana (HbA1c)
aktualizacja: 22 lutego 2013 r.

Odsetek HbA1c odzwierciedla średnie stężenie glukozy we krwi, w okresie około 3 miesięcy poprzedzających oznaczenie, przy czym około 60% obecnej we krwi HbA1c powstaje w ciągu ostatniego miesiąca przed wykonaniem oznaczeń.

Oznaczenia HbA1c należy wykonywać raz w roku u pacjentów ze stabilnym przebiegiem choroby, osiągających cele leczenia. U pacjentów nieosiągających celów leczenia lub tych, u których dokonano zmiany sposobu leczenia, należy wykonywać oznaczenia HbA1c co najmniej raz na kwartał.

Hemoglobina glikowana (HbA1c)

Hemoglobina glikowana (glikohemoglobina - GHB) jest produktem nieenzymatycznego przyłączenia cząsteczki glukozy do wolnych grup aminowych globiny. Spośród licznych frakcji hemoglobiny glikowanej zastosowanie w diagnostyce znajduje głównie oznaczanie HbA1c (A1c), powstającej przez przyłączenie cząsteczki glukozy do N-końcowej grupy aminowej łańcucha beta globiny. Błona komórkowa erytrocytów jest przepuszczalna dla glukozy, zatem ilość zawartej w nich GHB odzwierciedla stężenie glukozy we krwi w ciągu poprzednich 120 dni (prawidłowy okres życia krwinek czerwonych).

Hemoglobina glikowana jest retrospektywnym wskaźnikiem glikemii oraz czynnikiem ryzyka rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy.

Prawidłowa wartość HbA1c to poniżej 6,5%.

Związek między odsetkiem HbA1c a średnim stężeniem glukozy w osoczu
Związek między odsetkiem HbA1c a średnim stężeniem glukozy w osoczu

Na podstawie: "Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę, 2012" Polskie Towarzystwo Diabetologiczne

Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, koniecznie polubcie nasz profil na FB!


reklama






Najnowsze komentarze [15 z 61]

Masz swoją opinię na ten temat? Tu jest miejsce, gdzie możesz ją wyrazić! Pisz, komentuj
i dyskutuj. Pamiętaj o tym, że nie będą tolerowane niecenzuralne wypowiedzi i wulgaryzmy.

~marcin  IP: 213.89.0.xxx(2017-10-16 19:41:57)
boze kochany.mam stwierdzona cukrzyce miesiac temu i jestem w szoku.jakies dziwne zestawienia 80 10 10 w tym 80% weglowodanow,MASAKRA.szwedzki instytut(bez finansowania zewnetrznego) przebadal ponad 160 tys. przypadkow cukrzykow.Okazuje sie ze po odstawieniu weglowodanow lub minimalnej ich ilosci nasz organizm produkuje zwiazek ktory leczy wysepki insulinowe ,nadwage oraz alzhaimera.zainteresowani niech wbija - dieta oficjalnie polecana w Szwecji.cukier mialem na 250 wedlug polskich norm.po dwoch tygodniach mam na poziomie ok. 130.nie biore tabletek.jakiekolwiek weglowodany sa zle dla diabetykow.podnosza cukier wiecej niz slodycze.od groma warzyw ,miesa bialek zwierzecych i nie zadnych bzdur odtluszczonych.Dodam ze spadam rowno i spokojnie 1 kg na tydzien a to u mnie wyczyn nie lada.

~Magda  IP: 31.2.4.xxx(2017-07-14 23:28:42)
Kasia skąd wzięłaś takie normy na C peptyd?

~kasia  IP: 193.151.50.xxx(2017-05-15 07:14:39)
Zrobiłam badanie hemoglobiny glikowanej 07-04-2017 wynik 11,04, zrobilam badanie za miesiąc 10-05-2017 wynik 6,82. Poziomy cukru podobne,dieta i zajęcia takie same. Jak to możliwe, czy wynik jest mój?-jakie są nieprawidłowości?

~Kasia  IP: 37.47.19.xxx(2017-04-23 10:18:48)
Witam czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych wyników HbA1c (DCCT) 4,7% nor 4,8-5,9 HbA1c (IFCC)28mmol nor 29-42 insulina (L97)8,20mU/I nor 3,00-25,00 C-peptyd 1,10ng/ml nor 0,48-5,05

~staż36latz cukrzycą  IP: 95.160.156.xxx(2016-11-22 13:14:57)
Witajcie. A co sądzicie o tym stwierdzeniu, że wynik hemoglobiny glikowanej wskazuje na poziom wyrównania cukrzycy? Przecież jak ktoś miewa częste niedocukrzenia (np. 40), a potem z kolei wysokie cukry (np. 200) to średnia wychodzi bardzo dobra. No i jakaż to wyrównana cukrzyca?

~Jakub FiveCarb  IP: 193.242.212.xxx(2016-03-15 21:05:38)
witam was jam nie cukrzyk ale ja czytam to co piszecie to mnie przerażenie ogarnia, ja jem tylko węglowodany(80% kalorii/10 tłuszczy i 10 białek) i Hba1c mam na poziomie 4,88 (dzisiaj badałem) jem tak od roku Wg Dr John Mc Dougall "Zdrowie bez recept,skrobia która leczy" Chciałbym żebyście się, życzył by sobie, abyście się zapoznali z tymi tytułami, cukrzyce typ 2 da się wyleczyć całkowicie wystarczy postępowaćwg. zaleceń z tej "Wylecz cukrzycę - Fuhrman Joel" bądż tej "POKONAJ CUKRZYCĘ Z DOKTOREM BARNARDEM" pozycji książkowej i po co się męczyć insuliną Cukrzyce typ 1 nie raz się udaje a nie raz dzienne dawki insuliny spadają do takiego niskiego poziomu żę dawki są minimalne,jeszcze pozycje filmowe : https://youtu.be/TaejgYbiDyQ https://www.youtube.com/watch?v=reyLT5AJs8E https://www.youtube.com/watch?v=REliBr5-pTk https://www.youtube.com/watch?v=Hz2E4esiDCE https://www.youtube.com/watch?v=5zo4VbaNEEw świetny dokument da się to zrobić polskich warunkach, chociaż ja uważam że w zimie wersja skrobiowa gotowana lepsza a latem kiedy wszystko mamy świeże można się o surawkę pokusić.

~AngelAnginka84  IP: 31.135.192.xxx(2015-06-18 09:34:52)
U mnie endokrynolog podejrzewa cukrzycę i wysłał na badanie HBA1C,ginek stwierdził cukrzycę to było przed zrobieniem badania.Dziś odebrałam wynik,zakres referencyjny to 0,0 - 6,0 a wynik to 5, 9% czy to oznacza że mam cukrzycę? Szczerze mówiąc jestem na początku drogi badań do stwierdzenia mam lub nie cukrzycę,bo do diabetologa jeszcze mnie nikt nie skierował. A moja historia zaczęła się w tamtym roku latem jak z mężem zaczęliśmy starać się o 2gie bebe bez efektu i gin wysłał do endo na badanie hormonów.

~artur79  IP: 78.8.235.xxx(2015-05-19 21:12:11)
od 3 miesięcy na insulinie ,trzy razy dziennie humalog 4-6 j,na noc lantus solostar 12j, z 9 na tabletkach spadło do 6,7 dodam że nie stosuje żadnej diety,obiady barowe,batoniki i takie tam,jedynie zrezygnowałem że słodkich napoi.pale też paczkę papierochów dziennie,ale nie wiem czy to ma wpływ.pozdrawiam

~pabloo5  IP: 77.255.235.xxx(2015-01-14 21:13:17)
Kolejne wykonane badanie, wynik zaskakująco lepszy od poprzedniego. 5,8 rok temu, teraz 4,7 :) Pozdrawiam słodkich, trzymajcie się mocno.

~phd  IP: 31.11.187.xxx(2015-01-05 01:30:07)
Ostatnio ukazał się artykuł polskich naukowców, który dokładniej tłumaczy "jak działa" hemoglobina glikowana A1c (niestety, po angielsku): http://www.translational-medicine.com/content/pdf/s12967-014-0328-5.pdf

~jotes50  IP: 79.190.78.xxx(2014-12-29 17:23:50)
Z lekkim niepokojem patrzę na cukrzycowy staż który tu podajecie. Ja jestem na insulinie już od 38 lat. Może już trzeba się pakować?

~Jolanta  IP: 83.31.170.xxx(2014-12-02 16:50:23)
Mam opornośc insulinową, a wynik HBA 5,37. Wprowadziłam do diety otreby owsiane oraz mielony len. Dodaję do jogurtu, do zup zamiast klusek. Na sniadanie 1 kawałek chleba razowego, białe sery i wedliny drobiowe. 1,5 h po jedzeniu cukier nie przekracza mi 120 (96-115). Błonnik pochodzący z otrab i lnu, pomaga utrzymac cukier w ryzach, dzięki temu moja trzustka odpoczywa i insulina spadała z 96 do 5 w ciągu 3 miesięcy. Dieta + intensywne ćwiczenia 1 h dziennie z Ewą Chodakowską, w pasie zjechałam z 97 do 80.

~Bogdan  IP: 77.255.26.xxx(2014-11-07 11:25:32)
Kochane słodkości.Dwadzieścia lat na insulinie i mam cukry idealne.Dlaczego?ponieważ moją pierwszą pomocą był lekarz,ale moja zapartość wygrała.Mój przyjaciel udostępnił mi pewną literaturę i z niej skorzystałem jak i wielu przyjaciół.Pomogłem wielu osobą cukry miałem po 600.Z cukrem sobie poradziłem nawet lekarz był zaskoczony.Nie dajcie się i wszystkich słodkich serdecznie POZDRAWIAM.

~avic2  IP: 91.219.105.xxx(2014-10-31 22:11:31)
Uf, po raz pierwszy wykonałam to badanie tydzień temu, o cukrzycy wiem i ją leczę zaledwie od 2,5 miesiąca, gdzie do szpitala trafiłam z cukrami rzędu 500. Dziś odebrałam wynik - 6,65%. Jestem mega zadowolona jak na pierwszy raz i czuję się bardzo dobrze. Jestem na penach, insulina NovoRapid 12-17 jednostek/dzień i Insulatard 3-5 jednostek na noc :)

~niebieska83  IP: 178.36.213.xxx(2014-10-01 06:46:44)
A ja choruje 22 lata od roku mam tez slodkiego chlopaka,ktory wiedzac mniej o de mnie na poczatku daje mi wiecej teraz wsparcia i razem idziemy do przodu z ta choroba....a w planach mamy ta trzecia osobe:)bez powikłań

Zobacz wszystkie komentarze (61)

Powrót Do góry



mojacukrzyca.org - O cukrzycy: Hemoglobina glikowana (HbA1c)
Jeżeli na tej stronie widzisz błąd lub masz uwagi, napisz do nas.


Dana Diabecare R
Contour Plus One
mojacukrzyca.TV
Przydatne
Informacje
Ogłoszenia
Sklep dla diabetyków
Kącik literacki
Wszystko o Accu-Chek
Specjalista radzi
DiABEtyK
Polecamy
Na komputer i telefon
Ministerstwo Zdrowia
Cukrzyca tamtych lat
O portalu

Redakcja portalu | Napisz do redakcji | Newsletter | O portalu | Media o portalu | Linki | Partnerzy | Nasze bannery | Logo do pobrania | Patronat medialny
Portal mojacukrzyca.org ma charakter jedynie informacyjny. Wszelkie decyzje odnośnie leczenia muszą być podejmowane w porozumieniu z lekarzem i za jego zgodą.
Portal jest prowadzony przez osobę fizyczną wyłącznie w celach osobistych. | Copyright © mojacukrzyca.org 2001-2017 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Ostatnia modyfikacja: Piątek, 17 listopada 2017 r.

Zadaj pytanie on-line